In dit blogartikel leggen wij u uit waarom een warmtepomp met vloerverwarming en voldoende isolatie essentieel is bij het comfortabel laten functioneren van een lage temperatuur verwarmingssysteem. Bij Klimaatwacht zijn we van mening dat een warmtepomp alleen efficiënt kan werken door het op de juiste manier toe te passen. Hoe we dat doen, leest u in dit artikel.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een energiezuinige technologie die warmte kan onttrekken uit bijvoorbeeld de buitenlucht of het grondwater. Dit om een gebouw te verwarmen en/of voor warm tapwater. Het werkt middels een aantal natuurkundige principes. Echter in vergelijking met de traditionele Cv-ketel is de algemene aanvoertemperatuur wel lager. Vandaar de naam ‘Lage temperatuurbron’.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder:
- Lucht-lucht warmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om lucht binnen te verwarmen.
- Lucht-water warmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen, dat vervolgens wordt gebruikt voor verwarming en warm water in een gebouw.
- Water-water warmtepompen: Deze halen warmte uit grondwater of oppervlaktewater en gebruiken deze om water te verwarmen voor verwarming en warm water.
Warmtepompen zijn populair vanwege hun energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid (mits juist geïnstalleerd). Ze gebruiken elektriciteit om warmte te verplaatsen, in plaats van deze rechtstreeks te genereren. Dit resulteert in lagere operationele kosten en minder CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen.
Wat is (warmte)isolatie?
Isolatiemateriaal is een materiaal dat wordt gebruikt om warmteoverdracht te verminderen of te voorkomen. Het wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder dakisolatie, wandisolatie, vloerisolatie en isolatie van leidingen. Isolatiematerialen kunnen worden gemaakt van verschillende grondstoffen en hebben verschillende eigenschappen afhankelijk van hun toepassing en samenstelling. Wij van Klimaatwacht zijn het meest gecharmeerd van de zogeheten PIR (polyisocyanuraat) variant. Deze bezit de beste thermische eigenschappen en brandwerendheid.
Wat is (watergedragen)vloerverwarming?
Vloerverwarming is een rustige-, lage temperatuurverwarming in huis dat in de vloer is ingebouwd. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk. Andere belangrijke voordelen zijn, zuinige-, stille manier van verwarmen en geen stofcirculatie in je huis. Aan de vloerverwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt (max. 40 C° watertemperatuur). Een warmtepomp functioneert het beste in combinatie met vloerverwarming. Kies dus in het meest gewenste geval altijd voor een warmtepomp met vloerverwarming in plaats van radiatoren. Op deze manier haal je het meeste rendement uit de potentiële energiebesparing.
Een warmtepomp met vloerverwarming en voldoende isolatie is de basis
Nu we duidelijk hebben wat de 3 elementen voor een efficiënt werkend duurzaam verwarmingssysteem inhouden, willen we u op het hart drukken dat hier voldoende aandacht aan besteed moet worden wanneer u besluit om met en warmtepomp op een duurzame wijze te gaan verwarmen. Bij Klimaatwacht vinden we het uitermate belangrijk dat we een efficiënte installatie realiseren waarbij we het berekende rendement daadwerkelijk kunnen behalen.
Helaas zijn er nog te veel gevallen waarbij een warmtepomp snel en inefficiënt in een woning toegepast wordt. We vinden het belangrijk dat dit in de toekomst voorkomen gaat worden en dus raden we iedereen aan om een dergelijke installatie door echte vakmensen aan te laten pakken.
Tip! Ons nevenbedrijf tegelambacht.nl verkoopt en installeert de nieuwste generatie (niet ingefreesde) vloerverwarming, afgestemd op een warmtepompsysteem. Desgewenst dragen zij tevens zorg voor de advisering, verkoop en het aanbrengen van een mooie tegel- of natuursteenvloer inclusief bijbehorende tegelplinten. Zo verkrijgt u een logisch geheel. Een stenen vloer geeft immers de beste warmtedoorgifte boven alle andere soorten vloerafwerkingen. En de uitstraling? Bijvoorbeeld de nieuwste houtlook-tegels zijn nauwelijks van echt parket te onderscheiden!