Twijfelt u erover om van het gas af te gaan met uw woning? In dit artikel: 4 tips van een van onze klanten. Want wie eenmaal de stap heeft gezet, weet wat er allemaal bij komt kijken bij het volledig aardgasvrij maken van een huis.
Waarom van het gas af?
Aan het woord is Floor uit Hilversum, een tevreden klant van Klimaatwacht. Waarom wilde zij een aardgasvrije woning? Floor licht toe: “Mijn man en ik proberen milieubewust te leven. Ik moet toegeven: we eten af en toe een bitterbal en bestellen weleens spullen online, maar we hebben bijvoorbeeld geen auto en gaan met de trein op vakantie. Toen we een nieuw fornuis nodig hadden, kozen we uit duurzaamheidsoogpunt voor een elektrisch exemplaar. En toen we ons begonnen te ergeren aan de verouderde cv-installatie in ons huis dachten we: laten we dit aangrijpen om te onderzoeken of we helemaal van het gas af kunnen.”
Tip 1: Isoleren, isoleren, isoleren
Als we Floor vragen wat haar tips zijn voor andere huiseigenaren die een aardgasvrije woning willen, is haar eerste advies: isoleren. Floor legt uit: “Een all-electric warmtepomp plaatsen in een tochtig huis is meestal geen goed idee. Het apparaat moet dan enorm hard werken om je huis comfortabel warm te krijgen. Wij hebben daarom eerst gekeken naar de isolatiewaarde van ons dak, de muren, ramen en de vloer. Thijk Vlaanderen van Klimaatwacht heeft de vloerisolatie − en trouwens ook de vloerverwarming − voor ons in orde gemaakt. Hij koos daarbij voor vloerplaten met een Rd-waarde van 6,35: een flink isolerend vermogen.”
Tip 2: Er zijn subsidies voor aardgasvrij wonen
De tweede tip is om na te gaan voor welke regelingen en subsidies u in aanmerking komt. Floor: “Een goede warmtepomp door een deskundige partij laten installeren; dat kost best wat. We waren blij verrast dat er verschillende manieren zijn waarop de overheid je financieel tegemoetkomt. Bijvoorbeeld met de ISDE-subsidie. Bovendien hebben veel gemeenten nog hun eigen regelingen. Het beste is om een gesprek te plannen met een duurzaamheidsadviseur van de gemeente. Dat is vaak gratis. Zo’n adviseur kan vaak ook meedenken over isolatie, zonnepanelen enzovoort.”
Tip 3: Kies niet voor de goedkoopste warmtepomp
Het werd al even aangehaald bij tip 2: een warmtepomp is best een investering. Floor legt uit: “Er zijn op het moment veel schimmige bedrijfjes actief die beweren voor een spotprijs een warmtepomp te kunnen komen installeren. Dat klinkt interessant, maar levert op termijn alleen maar problemen op. Ik zou zeggen: als je het doet, doe het dan meteen goed. Duurdere warmtepompen zijn krachtiger, stiller en gaan langer mee. En een goede installateur levert vakwerk en doet ook het onderhoud.”
Tip 4: Denk ook aan waterzijdig inregelen
Hiermee komen we aan bij de laatste tip van dit artikel: het optimaal inregelen van de verwarmingsinstallatie. Floor: “De aanleiding om over te gaan op een warmtepomp, was dat we ons stoorden aan de verouderde cv-installatie waarmee elke kamer in huis een andere temperatuur had. De woonkamer kregen we vroeger met moeite tot 19 graden verwarmd, terwijl het in de kleinste slaapkamer wel 25 graden werd. Thijk Vlaanderen van Klimaatwacht heeft dit probleem verholpen met behulp van waterzijdig inregelen. Nu wordt ons huis gelijkmatig warm in de winter.”
Klimaatwacht denkt met u mee, stap voor stap
Overweegt u ook om een (hybride of volledig elektrische) warmtepomp te laten installeren? Klimaatwacht denkt graag met u mee. U kunt meer lezen over onze diensten op de pagina over warmtepompen.