waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen van de centrale verwarming

In dit blogartikel leggen wij u uit wat waterzijdig inregelen betekend en waarom het zo essentieel is teneinde geld te besparen op de stookkosten én het milieu te sparen. De overheid beseft dit ook, dus is er sinds maart 2020 een wettelijke verplichting ingesteld om waterzijdig in te regelen na vernieuwing of aanpassing van het cv-systeem. De installateur moet kunnen aantonen wat, en hoe hij dit gedaan heeft. Klimaatwacht doet dit met beeldmateriaal én een schriftelijk verslag van de berekeningen.

Betekenis waterzijdig inregelen:

Waterzijdig inregelen  is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zo in te regelen dat het comfort en de energiebesparing optimaal in balans zijn. Bij waterzijdig inregelen wordt de warm water toevoer naar afgiftelichamen zodanig geregeld dat de warmteafgifte efficiënt wordt verdeeld over alle radiatoren en/of vloerverwarmingsgroepen. We noemen het ook wel CV-optimalisatie.

Het goed waterzijdig inregelen van het afgiftesysteem bij een cv-ketel, warmtepomp of hybride oplossing wordt sterk onderschat. Met alle gevolgen van dien. Bij onvoldoende of onjuiste inregeling worden ruimten in woningen en gebouwen ongelijkmatig verwarmd, is de temperatuur van het retourwater naar de warmtebron te hoog of te laag en loopt het rendement van de installatie sterk terug. Bij een Cv-ketel is het resultaat, veel onnodig gasverbruik. In het geval van een warmtepomp is het probleem nog groter, omdat de compressor (het duurste onderdeel) vroegtijdig kan verslijten door overuren én er sprake zal zijn van een onnodig hoog elektriciteitsverbruik.

Hoe werkt het?

Bij waterzijdig inregelen worden speciale regelventielen geïnstalleerd op elk verwarmingslichaam. Deze regelventielen passen (mits juist ingesteld) automatisch de waterstroom aan op basis van de vereiste warmteafgifte van elk individueel lichaam, zoals bepaald door de ontwerpeisen van de fabrikant en de daadwerkelijke behoeften in de ruimte. We onderscheiden Statische regelingen en Dynamische regelingen.

radiator waterzijdig inregelen

Statische regelingen zorgen voor juiste setting van het afgiftesysteem zoals hierboven omschreven. Bij statische regelingen gaat het echter mis zodra iemand ergens een radiatorkraan dichtdraait. De bewuste radiator kan dan geen water meer ontvangen. Het gevolg hiervan is dat de overige radiatoren/vloerverwarminggroepen meer druk gaan krijgen waardoor ze ontregeld raken en dus alsnog een onjuiste warmteafgifte bieden (te hoog of te laag).

Het dynamisch waterzijdig inregelen van verwarmings- en koelsystemen gaat een stuk verder en vereist gespecialiseerde kennis en ervaring. Daarom is het raadzaam om een professionele installateur in te schakelen die bekend is met deze technieken en die de installatie en het inregelen van het systeem op de juiste manier kan uitvoeren.

Klimaatwacht zorgt voor dynamische inregeling én dat het systeemwater niet vervuild.

Allereerst zorgen wij voor toepassing van vuil- en magnetietfilters in het afgiftesysteem, alsmede microbelafscheiders. Deze houden het cv water schoon en filteren tevens de kleinste zuurstofdeeltjes eruit. Men verkrijgt hierdoor snel ‘doodwater’ waardoor er altijd een schone waterstroom is en oxidatie aan de binnenkant van het systeem tot een minimum wordt beperkt. Dit bevordert de levensduur en de warmteafgifte.

Bij dynamisch inregelen wordt de afsluiter ingesteld op een bepaald niveau dat gehandhaafd wordt bij wisselende druk. De warmteopwekker en de pomp zullen hierbij direct reageren op de verandering van de retourtemperatuur. Bij dynamisch inregelen is het besparingspotentieel veel groter. Het is een relatief nieuwe methode; helaas hebben de meeste installateurs hier geen kaas van gegeten en wordt er ook, om kostentechnische redenen, weinig of geen aandacht aan geschonken.

Vloerverwarming

De voordelen van dynamisch waterzijdig inregelen

  • Energiebesparing: Door het systeem te optimaliseren, wordt energie bespaard omdat de verwarming of koeling efficiënter wordt gebruikt.
  • Comfortverbetering: Een gelijkmatigere verdeling van warmte of koeling zorgt voor een comfortabelere ruimte.
  • Verlengde levensduur: Een betere controle over het verwarmings- of koelsysteem kan de levensduur van de apparatuur verlengen, omdat deze minder overbelast wordt.
  • Minder onderhoud: Met een goed ingeregelde installatie wordt voorkomen dat sommige delen van het systeem oververhit raken, wat de noodzaak van onderhoud kan verminderen.
  • Milieuvriendelijkheid: Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een groenere en duurzamere omgeving.

Bent u geïnteresseerd in een duurzaam verwarmingssysteem en bent u ervan overtuigd dat dynamisch waterzijdig inregelen hierbij door Klimaatwacht toegepast moet worden. Neem contact met ons op om te bespreken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn. We komen graag langs om u van vakkundig advies te voorzien.