Welke airconditioning

Belangrijke voor- en nadelen van airconditioning

In dit blogartikel leggen wij u uit wat airconditioning is en wat de voor- en nadelen zijn. Airconditioning is een systeem dat wordt gebruikt om de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit in een gebouw te regelen voor comfortabele omstandigheden. Het hoofddoel van airconditioning is het koelen van de lucht in warme omgevingen, maar moderne airconditioners kunnen ook verwarmen, ventileren en de lucht filteren. Maar welke airconditioning installatie is het beste voor jouw woning of bedrijfspand?

De opbouw van airconditioning

Een  airconditioningsysteem bestaat uit verschillende componenten, waaronder:

 • Binnenunit met verdamper: De verdamper bevindt zich binnen in het gebouw en verdampt het koudemiddel van vloeistof naar gas, waardoor warmte wordt opgenomen uit de binnenruimte.
 • Compressor: De compressor is het hart van het airconditioningsysteem. Het comprimeert en pompt koudemiddel door het systeem, waardoor warmte wordt afgevoerd uit de binnenruimte.
 • Buitenunit met condensor: De condensor bevindt zich aan de buitenkant van het gebouw of voertuig en helpt warmte af te voeren door het koudemiddel te condenseren van gas naar vloeistof.
 • Expansieventiel: Het expansieventiel regelt de stroming van het koudemiddel en verlaagt de druk voordat het de verdamper binnengaat. Hierbij daalt het koudemiddel extreem in temperatuur waardoor het weer warmte op kan nemen.
 • Ventilator: Ventilatoren circuleren de lucht door het systeem en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van gekoelde of verwarmde lucht in de ruimte.

Airconditioning installatie

Airconditioners kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd en gebruikt, waaronder:

 • Raamunit: Een standalone-unit die in een raam wordt geplaatst en meestal wordt gebruikt voor individuele kamers of kleine ruimtes. Het is de goedkoopste oplossing, maakt wel veel geluid.
 • Split-systeem: Bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, waarbij de binnenunit de gekoelde of verwarmde lucht afgeeft in de ruimte en de buitenunit warmte of koude afvoert. Dit is het meest gebruikte systeem in woonhuizen en gebouwen.
 • Centraal systeem: Een systeem waarbij een centrale unit de lucht koelt of verwarmt en via een netwerk van kanalen door het hele gebouw verspreidt.
airco warmtepomp harderwijk

Voordelen van airconditioning

Airconditioning biedt tal van voordelen, waaronder verbeterd comfort, betere luchtkwaliteit, vochtregulatie en bescherming van elektronische apparatuur en meubels tegen vocht en hitte. Het is een essentiële voorziening geworden in veel huizen, kantoren, winkels, en voertuigen, vooral in gebieden met warme zomers.

Airconditioning in een woonhuis of gebouw biedt verschillende voordelen, vooral in Nederland waar de zomers steeds warmer en vochtiger worden. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om airconditioning te laten installeren:

 

 • Comfort: Airconditioning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar. Het helpt de temperatuur en vochtigheid onder controle te houden, waardoor bewoners zich prettiger voelen in hun huis.
 • Ontvochtigen: De ontvochtigende functie van een airco is een van de belangrijkste redenen waarom het binnenklimaat zo aangenaam aanvoelt. Ook handig tijdens bijvoorbeeld de kerstdagen, als er veel gekookt wordt
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Een koele en comfortabele slaapkamer zal de slaapkwaliteit verbeteren, wat resulteert in een betere nachtrust en meer energie gedurende de dag.
 • Gezondheid: Airconditioning kan helpen bij het verminderen van allergenen, zoals pollen en stof, door de lucht te filteren. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
 • Bescherming van meubels en apparatuur: Een constante temperatuur en luchtvochtigheid helpen bij het behouden van de kwaliteit van meubels, houtwerk en elektronische apparaten in huis. Extreme hitte en vochtigheid kunnen schade veroorzaken aan deze producten.
 • Waardevermeerdering van het huis: Het hebben van airconditioning kan de waarde van een huis verhogen, vooral omdat warme zomers steeds gebruikelijker zijn. Potentiële kopers zien airconditioning vaak als een waardevolle voorziening.

Nadelen van airconditioning

Bij het overwegen van airconditioning in een woonhuis of gebouw, moeten enkele factoren in ogenschouw genomen worden, zoals:

 • De aanschaf en installatiekosten. Naar gelang het type en capaciteit liggen deze vanaf euro 3.000,- tot ver over de 10.000,-
 • Het energieverbruik. Veel mensen zetten de temperatuur veel te laag (18 C°), terwijl als het buiten 30 C° is, een temperatuurverschil van 5 graden (dus 25 C°) meestal voldoende is om het binnenshuis comfortabel te hebben. Dit spaart veel energie en vanwege de ontvochtiging voelt 25 C° veel aangenamer dan vochtige lucht bij dezelfde temperatuur.
 • De onderhoudsvereisten van het systeem. Voor een blijvend goed functioneren zal de installatie minimaal elke 2 jaar, doch beter elk jaar even gecontroleerd en gereinigd moeten worden.

Klimaatwacht kan, als zogeheten HVAC-specialist, u helpen bij het kiezen van het juiste type en formaat airconditioningssysteem voor uw specifieke behoeften. We helpen u met welke airconditioning het beste is voor uw situatie, wensen en behoeften. Indien u tevens in het bezit bent van zonnepanelen, dan bent u uiteraard minder afhankelijk en minder milieu belastend.

Bij Klimaatwacht wordt uitsluitend volgens de wettelijke regels (F-gassen verordening) geïnstalleerd teneinde een betrouwbaar en duurzaam systeem te leveren én het klimaat te beschermen. Bij een eventuele overheidscontrole kunt u bewijzen dat de installatie door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd.